Jeugdpagina Jeugdpagina


Jong op zondagmorgen

Voor jongeren van de onderbouw van de middelbare school is er op de eerste zondag van de maand ‘jeugdkerk’, verzorgd door vier enthousiaste heren. Op de tweede zondag van de maand is er een bijeenkomst ‘Mensen zoals jij’. Daar worden aan de hand van eigen ervaringen van jongeren verhalen uit de bijbel verkend. Op de vierde zondagmorgen van de maand wordt de jeugddienst voorbereid. Op de ‘overige’ zondagmorgens is er onder het orgel. Jongeren zoeken elkaar op en vieren de zondagse eredienst mee. Meestal is één van de leiders van de jeugdkerk ook aanwezig. Middels een groepsapp worden jongeren op de hoogte gehouden welke activiteit er zondags is. Meld je aan bij: Hanneke Siebert 06-44864808 of bij Harmen Droogendijk 06-16434963
.

Ouderavond
Voor alle ouders met kinderen in de leeftijd van 0 - 16 jaar wil de werkgroep Jeugd en Jongeren graag een informatie-ontmoetingsavond organiseren. Om het jeugdwerk in onze gemeente weer goed op gang te krijgen, is de support van ouders onmisbaar. Op donderdagavond 21 april is er een ontmoetings-informatieavond voor alle ouders voor kinderen uit de genoemde leeftijdsgroep gepland. Er wordt een algemeen overzicht gepresenteerd van de activiteiten die op dit moment plaatsvinden. Daarnaast gaan we in een drietal groepen (naar leeftijd van de kinderen) de kansen, (on)mogelijkheden en uitdagingen bespreken die bij elke specifieke leeftijdsgroep horen. Waar ligt de behoefte van de kinderen, en ook: wat is je bijdrage als ouder in de geloofsopvoeding van je kind? Voor zover als mogelijk krijgen alle ouders per (digitale) post een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Een breed draagvlak onder het jeugdwerk is cruciaal; daarom is belangrijk dat zoveel mogelijk ouders op deze ouderavond meedenken en meepraten!
Donderdag 21 april, 20.00 uur, in de Ontmoetingskerk.
Aanmelden vooraf niet verplicht, wel gewenst:jeugd@pgenschede.nl of persoonlijk bij Christiaan van der Hout, Edwin de Vries, Marieke Lieverdink of ds. Hanneke Siebert.
 

Vieren in de gemeente - Taizé
Taizé is een klein dorpje in zuidelijk Frankrijk waar ruim 70 jaar geleden een monnik een oecumenische (katholiek en protestant) gemeenschap stichtte. In het klooster van Taizé wonen meer dan 100 broeders en iedere week komen er duizenden jongeren uit heel Europa, en tegenwoordig ook van buiten Europa. Ze komen er voor ontmoeting, bezinning, bijbellezing, discussie. Drie maal per dag zijn er Taizé-vieringen; eenvoudige vieringen met liederen en veel stilte. Een ‘weekje Taizé’ blijkt een indrukwekkende ervaring te zijn!
In de Ontmoetingskerk is er iedere maand een Taizé-viering. In een rustige sfeer wordt een half uurtje gezongen, gebeden en is er een langer moment van stilte. Op zondag 24 april (16:30 uur) is er weer een viering. Probeer het eens uit! Wil jij een keer mee voorbereiden - of minstens zo mooi, zou je een keer met jouw muziek-instrument mee willen begeleiden, weet je van harte welkom!


Achter de schermen 
Soms loop je ’s avonds door een straat, langs ramen waar de gordijnen dicht zijn. Er schijnt wat gelig, knus licht naar buiten. Je vermoedt dus gezelligheid. Maar wat er binnen echt gebeurt, dat weet je niet. Ik vraag het me wel eens af. Ik vraag me altijd af wat er achter de schermen gebeurt.
Annecora, 13 jaar

Stel, je wordt gepest door een ongelooflijke etter. Hij heeft een groepje om zich heen dat hem helpt en meelacht. Maar op een dag na schooltijd praat je met die etter als zijn vriendjes niet de buurt zijn. Hij gedraagt zich poeslief en ontkent dat hij ook maar één ding meende. Dan kijk je even achter de schermen.
Peter, 15 jaar

De mensen achter de schermen werken even hard als de mensen die op de voorgrond staan. Alleen verdienen ze vaak wat minder…
Joris, 15 jaar​
 

Kerkmuziek dagen voor de jeugd.
Al meer dan twintig jaar vinden in de meivakantie de "Kerkmuziekdagen voor de jeugd" plaats. Het is een vijfdaags kamp met ongeveer dertig kinderen (8 - 21 jaar) uit het hele land die het leuk vinden om samen te zingen en veel lol te maken.
Op de laatste zondag van het kamp zingen de kinderen als kindercantorij mee in een kerkdienst en 's middags is er een afsluitend concert. Dit jaar is Buurse de kampplaats; het kamp begint op woensdagavond 27 april en op zondag 1 mei zullen de kinderen de Enschedese Ontmoetingskerk zingen.
Het kamp staat onder muzikale leiding van Willeke Smits; cantor/organist in Utrecht. (www.willekesmits.nl) Er is een keukenstaf die dagelijks voor een verse maaltijd zorgt, en er is een 'recreatie-team' dat allerlei leuke activiteiten bedenkt.
Vanuit de PGEnschede gaat een zestal kinderen al jaren met veel plezier naar het KMDJ. Denk jij dat jouw (klein)kind dit jaar zin hebben om ook mee te gaan? Renske en Meike van der Meulen, Daniël, Sarah en Eva Vegter en Maud de Vries gaan al heel wat jaar mee; zij willen graag over hun ervaringen vertellen. Je hoeft niet te kunnen zingen om mee te gaan.
Meer weten? Mail naar info@willekesmits.nl of kijk op Kerkzang.nl

16+ Jongere jongeren
Voor jongeren van 16 jaar en ouder verzorgt Anneke Roovers op vrijdagavond een catechese-cyclus. Aan de hand van het boek “In goed vertrouwen” gaan de jongeren in gesprek over geloof, God en hun eigen leven. Op dit moment zijn er vier enthousiaste jongeren die tweewekelijks bij elkaar komt, en er is nog meer plaats. Meld je aan bij Anneke Roovers (anneke-roovers@hotmail.com) of kom vrijdag 15 en 29 april om 19:30 uur naar de Ontmoetingskerk!
 

23+ Oudere jongeren
Nu Marc Schreiber en Annerieke Nijman in de paasnacht belijdenis hebben gedaan, ligt het ‘catechese-traject’ voor 23+ers even stil. Een mogelijk vervolg zullen we met elkaar gaan uitwerken. De credokring gaat wel voort: zondagavond 17 april (19.00 uur) gaat de credoviering over de Almacht van God, en op dinsdagavond 19 april (19:30 uur) wordt hierover doorgesproken (lees voor een kleine tip van de sluier de rubriek ‘kerkdiensten’ op de pagina’s ‘Ontmoetingskerk’)!

Herder Jan en zijn honden  
‘Wat hoor ik toch’, herder Jan staat even stil. Veel schapen zijn aan het grazen, enkele liggen in de hei. ‘Is het Rekel, die blaft; nee, het is toch een ander geluid’.  Ik hoor ook iets, denkt Rekel; hij staat op. Rekel is een grote sterke herdershond, hij is een beetje de baas over de schapen. Hij zorgt dat de schapen bij elkaar blijven. De schapen kennen hem goed. Waar de herder en Rekel gaan, daar gaan zij ook. Vandaag zijn er nog twee honden mee. Deze moeten nog leren, hoe ze op de schapen moeten letten. ‘Vooruit Rekel, de schapen lopen wel héél ver uit elkaar. Drijf ze eens bij elkaar zegt de herder. Hij praat tegen de honden met een heel klein fluitje. Rekel verstaat dat heel goed. Toe, doen jullie ook eens je best’, zegt de herder tegen de honden, die in het gras liggen. De ene gaapt en de andere hapt naar een vlieg. ‘Zó leren jullie het nooit!’ Kijk daar begint Rekel ineens héél hard te blaffen. Hij rent weg en komt weer terug. ’t Is net of hij zeggen wil: Kom met me mee, er is wat aan de hand. Herder Jan loopt op een drafje achter de hond aan. ‘Hé Rekel, waar ga je helemaal naar toe?’ Die rent naar het meertje in de hei en staat daar blaffend aan de kant. Nu hoort herder Jan het geluid van daarstraks van heel dichtbij. Het is een lam, dat blaat. Daar ziet hij al wat er gebeurd is. Een lam is in het water gevallen. Het zakt steeds dieper weg; alleen zijn kop steekt nog boven het water uit. Herder Jan schrikt. Het is Rebel, die zoekt altijd naar andere plekjes waar de lekkerste grasjes tussen de hei groeien. Herder Jan gaat op zijn knieën zitten en probeert het lam uit het water te tillen. Het spartelt tegen en drijft weg. Steeds gaat zijn kop onder. ‘Rekel help!, wat moeten we doen’, roept herder Jan; ‘straks verdrinkt het lam nog’. En dan springt Rekel in het water. Met zijn sterke kop duwt hij het lam tegen de kant én omhoog. Daar heeft de herder lam Rebel al te pakken. Nog even en dan staat het weer op de kant. Mè, mè, mè blaat het lam en schudt het water van zich af. ‘Nou zeg’ lacht herder Jan, ‘ik krijg een gratis douche’. Rekel krijgt een flinke aai omdat hij zo goed heeft opgelet. Rekel loopt blij en blaffend rond’. ‘Nu gauw naar de andere schapen; als die nu maar niet verdwaald zijn’. Maar ze zijn allemaal bij elkaar. De twee honden hebben heel goed opgelet toen herder Jan weg was. Telkens hebben ze om de schapen heengelopen om ze bij elkaar te houden. Ze begrijpen het al aardig goed. Herder Jan klopt ze op de kop. ‘Goed zo, jullie worden ook al echte leiders!
terug